Maar kan men met behulp van een mobiele IDCheckapp ook de echtheid van een identiteitsdocument controleren?
Het team van ScanID legt dit graag uit.
De Verwarring Rond Echtheidscontrole Van ID Bewijzen
Echtheidscontrole van identiteitsdocumenten wordt te pas en te onpas genoemd. Bijvoorbeeld het controleren van de structuur en opbouw van een MRZ betekent niet dat het identiteitsdocument daadwerkelijk op echtheid is gecontroleerd.
Bij ScanID zijn wij dan ook “voorzichtig” met de term echtheidscontrole en maken dan ook een onderscheid in controle van het identiteitsdocument en het controleren van echtheidskenmerken die door de “drukker” zijn aangebracht.
Documentcontrole
Onder Documentcontrole worden de controles van het document bedoeld, waaronder controle van opbouw en structuur van de MRZ en controle van de NFC chip.
Eventueel aangevuld met kruiscontroles en vergelijk van optische pasfoto met de digitale pasfoto uit de NFC chip.
Met de moderne identiteitsbewijzen en huidige techniek, waaronder het lezen van de NFC chip, kunnen ook mobiele telefoons voorzien van een IDCheckapp deze controles grotendeels uitvoeren.
Controle Echtheidskenmerken
Identiteitsbewijzen worden al sinds het begin voorzien van echtheidskenmerken. Deze kenmerken zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd.
het is dan ook steeds een strijd voor uitgevende instanties om “voor op” te blijven met echtheidskenmerken die niet kopieerbaar zijn.
Naast dat men ook daadwerkelijke kennis van deze kenmerken dient te hebben is het digitaal controleren van deze kenmerken met een mobiele telefoon niet mogelijk.
Foto Van Het Identiteitsdocument
Ook het maken van een foto van het identiteitsdocument met een mobiele telefoon en deze laten vergelijken met een online database met echtheidskenmerken, vaak gebaseerd op “specimens” is geen 100% echtheidscontrole.
Laat staan dat vele kenmerken in Ultraviolet en Infra Rood zijn aangebracht, welke beelden een mobiele telefoon niet maakt.
Deze “specimens” worden door uitgevende instanties verstrekt met een overzicht van de algemene publieke echtheidskenmerken.
Maar er zijn ook zogeheten “verborgen echtheidskenmerken” welke een “drukker” heeft aangebracht op de echte ID-bewijzen, welke vanuit veiligheidsoverwegingen uiteraard niet publiekelijk gedeeld worden.
Voorbeeld van een niet publiekelijk echtheidskenmerk. Het kleine zwarte stipje onder de pasfoto blijkt de stadsplattegrond van Boekarest te bevatten.
Hoe Nu Verder Met Mobiele Echtheidscontrole Van Identiteitsbewijzen
- Vergeet als eerste het mobiel controleren van de echtheid van een ID bewijs aan de hand van echtheidskenmerken of door een foto van het ID bewijs up-te-loaden, waarbij dan zogenaamd het ID bewijs op echtheid “gecontroleerd” wordt.
- Vele landen hebben nieuwe moderne identiteitsbewijzen geïntroduceerd met cryptografische algoritmes in een NFC chip.
- Met een IDCheckapp zoals Check4ID is het tegenwoordig mogelijk om naast de controle van de MRZ ook deze NFC chip te controleren met uw iPhone of Android telefoon.
- Met deze controles, in combinatie met publieke echtheidskenmerken, zoals perforatie en ribbels, kunt u al snel vast stellen of u met een echt ID Bewijs van doen heeft.
Bedenk ook dat in Nederland het aantal echte vervalste ID Bewijzen (behalve dan onze creatieve jeugd die ID Bewijzen kopieren en “vervalsen” om de leeftijdscontrole te omzeilen) niet echt groot is.
En dat voor het opsporen van echte criminele vervalsingen totaal andere apparatuur benodigd is dan uw mobiele telefoon.
Ook zogenaamde online services die, na het scannen van een document, dan aangeven waar u moet kijken voor een echtheidskenmerk op een ID Bewijs zijn hier debet aan en feitelijk nutteloos.
Meer informatie
Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of als u vragen heeft over mobiele identiteitscontrole.