Het uitlezen van de MRZ op identiteitsdocumenten

Identiteitsdocumenten zoals paspoorten en ID-kaarten bevatten -naast de gegevens van houder- een Machine Readable Zone (MRZ).

Dit zijn de twee of drie regels onderaan het voorblad van het paspoort of aan de achterkant van een ID-kaart

Internationaal gestandaardiseerd

Deze MRZ is wereldwijd door instanties zoals overheden, douane en vliegtuigmaatschappijen ontwikkeld en gestandaardiseerd.

Initieel is deze volgens de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (Engels: International Civil Aviation Organization of ICAO). Deze internationale standaard, ICAO 9303 genoemd, is van toepassing op de meeste paspoorten en ID-kaarten welke door de naties wereldwijd aan hun ingezetenen worden uitgegeven.

Digitale herkenning

MRZ staat voor Machine Readable Zone. Dit houdt in dat deze specifiek is ontwikkeld om digitaal uitgelezen te worden.

Het lettertype dat hiervoor gebruikt wordt, is OCR-B (Optical Character Recognition-B). Dit lettertype is zeer geschikt voor digitale herkenning en relatief lastig te manipuleren.

Door de opbouw van dit lettertype is het bijvoorbeeld lastig om van een 6 een 8 te maken en dergelijke.

Controle getallen

In de MRZ zijn gegevens opgenomen welke ook elders geprint staan op het document zoals naam en voornamen, geboortedatum, dag van uitgifte en geldigheid, documentnummer, nationaliteit, land van uitgifte et cetera.

Naast deze gegevens bevat de MRZ een aantal controlegetallen, hiermee is te berekenen of de data in de MRZ klopt. Dit heeft tot voordeel dat de MRZ lastiger vervalst kan worden én de kans op uitleesfouten wordt miniem. De uitgelezen data wordt namelijk direct getoetst door de controlegetallen.

Chip toegang

In deze MRZ is ook een aantal gegevens niet opgenomen. Bijvoorbeeld waar iemand woont.

Daarnaast doet de MRZ dienst als “sleutel”. Om de RFID-chip in het paspoort of ID-kaart uit te lezen, dient eerst met behulp van de data in de MRZ een sleutel berekend te worden.

Uitleesmethodes

De MRZ wordt door de hardware van ScanID uitgelezen en verwerkt. Dit geschiedt via verschillende optische uitleestechnieken, zoals de swipe-techniekhalf-page techniek of full-page techniek. Daarnaast gebruikt ScanID een combinatie van optische uitleestechniek met RFID om de chip te benaderen en uit te lezen.

Dit zal sluiten in 20 seconden