Beperking verkooppunten tabak in Nederland definitief

Het Nederlandse demissionair Kabinet heeft definitief besloten dat de beperking van de verkooppunten doorgaat en wel per 1 juli 2024. Dan is de tabaksverkoop in de supermarkten en horeca verboden.

Het lag al in de lijn der verwachting dat supermarkten en horeca vanaf 1 Juli 2024 geen tabak meer mogen verkopen en dat is nu ook bekrachtigd in de ministerraad.

Dit besluit is tevens gepubliceerd in het Staatsblad en daarmee definitief.

Significante afname van aantal verkooppunten

Het aantal verkooppunten van tabak zal met zo’n 6400 locaties verminderd worden, waarbij Albert Heijn al vooruitlopend gestopt was in haar eigen filialen per 1 januari 2024 en waarbij Jumbo al begonnen is met het afbouwen van de verkoop.

De verwachting is dan ook dat de overgebleven verkooppunten, waaronder tabakszaken en tankstations, het vanaf 1 Juli 2024 beduidend drukker zullen krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat als vanaf 2024 de verkoop in supermarkten verboden is, dit tot
2030 een gezondheidswinst genereert van circa 120.000 minder rokers.

Invoering registratieplicht verkooppunten tabak

De ministerraad heeft ook het voorstel aangenomen om verkooppunten welke tabak verkopen te registreren. Dit voorstel is naar de Tweede Kamer voor behandeling gestuurd.

De mogelijkheid bestaat dat andere winkeliers waar het verkoopverbod (nog) niet voor zal gelden, zullen starten met de verkoop van tabaksproducten om in de vrijgevallen vraag te voorzien.

Het registratiesysteem faciliteert het toezicht op de naleving van de geldende regelgeving voor tabaksproducten en aanverwante producten door de NVWA en kan voorkomen dat nieuw verschenen verkooppunten uit beeld blijven bij de NVWA.

Daarnaast helpt het registratiesysteem bij het nauwkeurig monitoren van tabaksverkooppunten (aantal en soort).

Dit zal sluiten in 20 seconden