De populariteit van de QR-code is met name te danken aan het open-source karakter. Iedereen met een PC of smartphone kan deze genereren en uitlezen.

De QR-code (Quick Response Code) is het meest bekende type tweedimensionale code en met de toepassing als corona toegangscode is dit ruim versterkt.

Historie

De QR-code (Quick Response) is in 1994 uitgevonden en gepatenteerd door het bedrijf Denso Wave? Het werd oorspronkelijk ontworpen door het Japanse bedrijf om onderdelen te volgen, terwijl ze bij Toyota door het assemblageproces van de auto gingen.

Interessant is dat Denso Wave dit nieuwe barcodeformaat heeft gemaakt met de belofte om hun rechten op het patent dat ze voor de technologie hadden niet uit te oefenen.

Gezien deze belofte is het verrassend dat de geavanceerde tweedimensionale barcode technologie in de eerste 16 jaar van zijn bestaan ​​niet op grotere schaal werd toegepast.

Dit mede door de lobby en investeringen van het Amerikaanse RVSI om van de Data Matrix code een wereldstandaard te maken.

Kenmerken

Het meest kenmerkende verschil tussen een QR-code en andere 2D codes, is de ‘finder’. Dit zijn de drie grote en één kleiner vierkant die definiëren waar de code zich bevindt.

De QR-code heeft een ingebouwde foutcorrectie. Daardoor kan een incomplete code vaak toch nog gelezen worden. Marketeers maken hiervan soms gebruik om een stuk van de code te vervangen door een logo, de zogenaamde design QR-Code.

Bekend bij een groter publiek

Met de opkomst van de smartphone in Japan, ontstond in 2010 het idee de QR-code te gebruiken voor het aanbieden van een URL. Dit scheelt het vermelden en overtypen van een lange, specifieke URL.

Ook werden e-mailadressen, contactinformatie, agenda-afspraken etc. vaak aangeboden via de QR-code.

Daarnaast werd de QR-Code dan ook ingezet al marketing code, u kent het wellicht van flessen wijn, advertenties of visitekaartjes.

Toen in 2013 elke handelsbeurs ter wereld QR-codes had gebruikt voor hun badge/incheckproces, werd de QR-code als een rage bestempeld, maar viel het ook weer uit de gratie.

Corona QR-Code

Heden ten dage zijn de QR-codes terug met “wraak”. Ze zijn letterlijk een rage, en de reden is geen geheim.

Het begin van de (toenmalige) nieuwe coronaviruspandemie in 2020 resulteerde in een wereldwijde vraag naar een standaard die grote hoeveelheden informatie kon overbrengen zonder dat mensen fysieke items aanraken.

QR-codes boden zo’n oplossing en werden dan ook wereldwijd door tal van landen geadopteerd voor bijvoorbeeld de Corona toegangsbewijzen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de QR-Code en de toepassingen geheel vrijblijvend contact met ons op.

Dit zal sluiten in 20 seconden