Een Data Matrix is een tweedimensionale code opgebouwd uit een aantal vierkante zwarte en witte cellen. Als een soort chaotisch schaakbord. Afhankelijk van het aantal karakters in de DataMatrix, wordt deze groter of kleiner.

De DataMatrix onderscheidt u het snelst van een QR-code door de ‘finder’. Bij de DataMatrix is dat de ononderbroken zwarte L over twee zijden van de code. De andere twee zijden bestaan uit een onderbroken zwarte lijn.

Historie

De Datamatrix code is eind jaren 80 van de vorige eeuw gepatenteerd door Robert Cymbalski en Dennis Priddy van het Amerikaanse bedrijf Datacode, later van naam veranderd in ID Matrix International.

Ondanks de discussie dat het een plagiaat is van de Vericode heeft Dennis of Robert een unieke aanpassing toegepast volgens het Yin-Yang principe.

Waar de Vericode altijd een vaste fysieke afmeting had, groeide het aantal cellen van de Datamatrix aan de hand van de hoeveelheid gegevens.

Na de overname door het Amerikaanse RVSI besloot men, naast een andere manier van error-correctie afhandeling, de Datamatrix publiek te maken waardoor vele sectoren en industrieën deze code adopteerden als hun standaard.

Naast de huidige meest gebruikte ECC-200 met Reed-Solomon error correctie waren er in het begin oudere uitvoeringen welke gebruik maken van convolutional error correctie levels. Deze oudere uitvoeringen worden nog steeds toegepast omdat niet iedereen deze oudere Datamatrix codes kunnen uitlezen.

Toepassingen

Heden ten dage wordt de Datamatrix ECC-200 toegepast in tal van industrieën waar het standaard is om deze code rechtstreeks op producten en componenten aan te brengen.

Zo is de Datamatrix onder andere dé standaard code in de gezondheidszorg (UDI en GS1), Defensie (UID) en elektronica (EAI). Daarnaast is de Datamatrix internationaal gestandaardiseerd (ISO-16022 en ISO-15415).

Naast de vierkante Data Matrix zijn er rechthoekige ECC-200 varianten ontwikkeld. Deze zijn uitermate geschikt voor gebogen oppervlakken.

Andere grote voordelen van de Datamatrix zijn dat gegevens kunnen nooit fout uitgelezen worden en de code zelfs nog leesbaar is wanneer deze voor 25% beschadigd is.

Tevens kan men de Datamatrix met tal van markeertechnieken, waaronder Dot-Peen, Inkjet, Laser, Boren etc. direct aanbrengen om tal van componenten en producten.

Deze krachtige eigenschappen, plus de mogelijkheid heel veel data in een kleine code te verzamelen, maken dit tot de meest gebruikte code in tal van industrieën.

Meer informatie

Sinds 1991 houd het team van ScanID zich bezig op het gebied van aanbrengen, verifiëren conform de internationale standaarden, en het uitlezen van de Datamatrix codes.

Wereldwijd zijn en waren wij dan ook betrokken bij tal van implementaties en unieke oplossingen in tal van industrieën.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie omtrent de Datamatrix.

Dit zal sluiten in 20 seconden