Scan rijbewijzen zonder gebruik van foutgevoelige OCR software

Het Rijbewijs is met ruim 11 miljoen exemplaren in Nederland het meest gebruikte identiteitsbewijs waarmee men zich legitimeert en identificeert.

Met de introductie van de moderne rijbewijzen in 2014, welke nu het meest in omloop zijn, is goed nagedacht over het scannen, digitaal controleren en verwerken van de gegevens.

Tevens zijn alle leesbare gegevens ook opgenomen in de aanwezige NFC chip, hierdoor behoort het dubbelzijdig scannen van voor- en achterzijde van het rijbewijs, tot het verleden.

Rijbewijs Met OCR Lezen Is Foutgevoelig En Is Af Te Raden

Al sinds de overgang van het “papieren” rijbewijs naar een “plastic” rijbewijs op creditcard formaat in 2006, zijn er in de praktijk problemen met het digitaal uitlezen via OCR (Optical Character Recognition) software van een rijbewijs.

Op het toenmalige model 2006, waarvan er overigens nog steeds exemplaren in omloop en geldig zijn (maximaal t/m 13 januari 2023), werd om die reden extra voorzieningen, voor controle en verificatie voor o.a. de verkeerspolitie, getroffen.

Zo werd een extra gele achtergrond voor geboortedatum en expiratiedatum aangebracht, een OCR-B font voor het rijbewijsnummer op de voorzijde, en een barcode op de achterzijde met daarin ook het rijbewijsnummer.

Lettertype, Printkwaliteit En Kenmerken

De leesbare gegevens, zoals voor- en achternaam, woonplaats etc. van alle in omloopzijnde rijbewijzen zijn eigenlijk niet geschikt voor het digitaal uitlezen.

Deze zijn in een klein lettertype aangebracht en tevens zijn bepaalde echtheid kenmerken van het rijbewijs achter deze gegevens geplaatst, waardoor het bij het scannen erg gevoelig is voor reflecties en invloeden van buiten af.

Bij het scannen met OCR software zal dan ook al gauw onvolledige of onjuiste gegevens worden weergegeven.

Daarnaast is de printkwaliteit van deze persoonsgegevens niet altijd constant of exact gepositioneerd, waardoor gegevens buiten de, bij OCR, benodigde templates vallen.

Moderne Rijbewijzen Met NFC Chip Snel En Juist Scannen

Met de introductie van het rijbewijs model 2014, welke naast een MRZ en QR Code ook een NFC chip bevat, werd het digitaal uitlezen mogelijk gemaakt.

Alle gegevens die op de voor- en achterzijde van het rijbewijs leesbaar zijn aangebracht zijn ook opgenomen in de NFC chip. Met daarnaast nog extra gegevens welke voldoen aan de ICAO of GBA voor een correcte verwerking.

Door de MRZ of de QR code te scannen kan men deze NFC chip benaderen en naast het verwerken van de gegevens tevens verschillende verificatie en authenticatie controles uitvoeren.

“Voor- en achterzijde van het rijbewijs scannen behoort tot het verleden omdat alle gegevens in de NFC chip staan”

– Team ScanID

Niet Alle ID Scanners Kunnen De NFC Chip Van De Moderne Rijbewijzen Lezen

ID Scanner systemen welke werken met OCR software zijn in eerste instantie ontwikkeld om de VIZ (Visuele Inspectie Zone), welke de leesbare persoonsgegevens bevat, via OCR uit te lezen.

Dit werd later aangevuld met het via OCR lezen van de MRZ en benaderen van de NFC/RFID chip van idententiteitsdocumenten, zoals paspoorten en ID Kaarten, welke voldoen aan de ICAO 9303 standaard.

Op het moderne rijbewijs is op de voorzijde een éénregelige MRZ aangebracht en de meeste ID Scanners kunnen deze wel lezen, maar kunnen niet de NFC chip van het rijbewijs benaderen, omdat er een andere toegangsmethode en ander algoritme benodigd is, dan bij een NFC chip die opgebouwd is volgens de ICAO 9303 standaard.

Meer Informatie

Al onze ID-Reader systemen welke voorzien zijn van een NFC/RFID functionaliteit kunnen de moderne rijbewijzen uitlezen, net als onze Check4ID App voor Android en iPhone

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en mogelijkheden.

Dit zal sluiten in 20 seconden