RDW Introduceert nieuw Rijbewijs

Op 1 november 2014 introduceert de RDW een nieuw model rijbewijs met NFC chip. Vanaf die datum geeft de RDW alleen nog rijbewijzen volgens het nieuwe model uit.

Het nieuwe rijbewijs dat de RDW vanaf 15 november uitgeeft, is nog moeilijker na te maken en eenvoudiger in gebruik dan het huidige rijbewijs. Dat draagt bij aan het voorkomen van identiteitsfraude. Het rijbewijs heeft een ander ontwerp en andere, moderne echtheidskenmerken.

Ook is het nieuwe rijbewijs voorzien van een NFC chip. Verder staat er op het rijbewijs een MRZ (Machine Readable Zone) en een 2D QR-Code. Deze zorgen ervoor dat de gegevens op het rijbewijs snel en foutloos uit te lezen zijn.

NFC Chip

Het nieuwe rijbewijs is voorzien van een NFC chip. De NFC chip is vanaf buitenaf niet zichtbaar en niet op afstand uit te lezen.

In de NFC chip staan dezelfde gegevens die ook zichtbaar op het rijbewijs zelf staan, waaronder o.a. pasfoto en de handtekening.

MRZ

De NFC chip kan alleen worden uitgelezen met behulp van de zogeheten MRZ (Machine Readable Zone). Dat is een eenregelige reeks van cijfers en letters die op het rijbewijs staat.

De MRZ fungeert als sleutel tot de informatie in de NFC chip. Europese regelgeving stelt bij gebruik van een NFC chip de MRZ verplicht. Na het paspoort en de identiteitskaart bevatten nu alle Nederlandse identiteitsdocumenten een NFC chip.

De MRZ staat op de voorkant van het rijbewijs en omvat onder meer het rijbewijsnummer.

QR-Code

Het rijbewijs is op de achterzijde voorzien van een zogeheten Quick Response (QR)-code. Dat is een tweedimensionaal grafisch patroon dat gescand kan worden met bijvoorbeeld een smartphone of een 2D barcodescanner.

De QR-code staat op het rijbewijs waarmee bijvoorbeeld de politie het rijbewijs snel en foutloos kan uitlezen. In de QR code staan dezelfde gegevens als in de MRZ.

Meer informatie

Update! Meer informatie over het uitlezen van dit nieuwe rijbewijs model 2014 en 2018 kunt u ook hier vinden Scannen rijbewijs

Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen voor meer informatie en werking van het nieuwe rijbewijs met onze ID-Readers

Dit zal sluiten in 20 seconden