ID-Readers ingezet bij registratie aanbieders in DOR

Met de nieuwe wetgeving, welke aanstaande is, dienen opkopers van gebruikte of ongeregelde goederen, het ID Bewijs van aanbieders te registreren in het Digitaal Opkopers Register.

Over de verplichting die op een opkoper of handelaar rust om de identificerende persoonsgegevens van een burger in het DOR te registreren, bij het verwerven van gebruikte of ongeregelde goederen, wordt de aanbieder van dat goed via die opkoper of handelaar geïnformeerd.

Tot nu toe registratie ID-Bewijs bij Opkoop van Koper (legering)

Tot nu toe was de registratie van het Identiteitsbewijs van de aanbieder alleen verplicht bij de verkoop van koper en legeringen tegen contante betaling.

In de nieuwe wetgeving wordt dit uitgebreid naar tal van goederen welke vaak diefstal gevoelig zijn, waarbij de opkoper ook de gegevens van het ID-Bewijs van de aanbieder dient te registeren.

De voor opkopers verplichte registratie van ingekochte goederen vond tot voor kort uitsluitend op papier plaats, welke zal plaatsmaken voor het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is al in 2017 gestart met een wetgevingstraject om het gebruik van het DOR wettelijk verplicht te stellen.

Voorkom Foutieve gegevens

In tal van branches en sectoren wijst de praktijk uit dat het handmatig overnemen van gegevens van identiteitsbewijzen zeer fout gevoelig is.

Met de inzet van ID-Readers en specifieke software wordt altijd de juiste gegevens van het ID-Bewijs overgenomen waaronder de in de nieuwe wetgeving verplichte gegevens:

  • naam en voornamen
  • geboortedatum
  • type identiteitsbewijs
  • nationaliteit
  • documentnummer

Daarnaast worden de identiteitsbewijzen gecontroleerd op echtheid en kan de opkoper snel aan de hand van de kleurenfoto uit de chip controleren of de aanbieder de houder is.

Voorbereiding voor opkopers en handelaren

Opkopers en handelaren kunnen zich alvast voorbereiden op de verwerking van de ID-Bewijzen met behulp van onze Check4ID App, om een idee te krijgen hoe het uitlezen en verwerken van gegevens van identiteitsbewijzen voor hun organisatie toepasbaar zou kunnen zijn.

ScanID stelt hiervoor de Check4ID App gratis beschikbaar om dit te testen.

Neem contact met ons op als u als opkoper of handelaar hier gebruik van wenst te maken.

Dit zal sluiten in 20 seconden