De laatste jaren ziet men steeds meer organisaties en bedrijven ID Scanners inzetten voor het scannen van ID Bewijzen waar de identiteit / leeftijd gecontroleerd moet worden. Dit komt mede door dat er steeds meer wetgeving in diverse sectoren verschijnt die dat voorschrijft.

Wij ontvangen dan ook steeds meer vragen van mensen die graag willen weten of dit wel eens mag en wat er gebeurt met de gegevens. Vandaar dat wij besloten hebben om in onze kennisbank hier aandacht aan te besteden.

Wat doet ScanID

ScanID is een fabrikant en leverancier van hardware en software, “Tools“, om ID bewijzen, barcodes en NFC chips te kunnen lezen en levert haar producten nationaal en internationaal in tal van sectoren en branches.

In sommige gevallen leveren wij onze tools direct naar commerciële organisaties en (semi) overheden, echter in de meeste gevallen worden onze producten door derde partijen gebruikt als basis voor het lezen en verwerken van allerhande barcodes en identiteitsdocumenten in hun eigen toepassingen.

ScanID levert geen software om gegevens van identiteitsdocumenten op te slaan, echter hebben wij wel zogenaamde “output modules” die derde partijen kunnen gebruiken voor het controleren, verwerken en opslaan van gegevens.

In steeds meer wetgevingen is het wettelijk identiteitsbewijs zoals paspoort, ID-Kaart en rijbewijs leidend bij identificatie waaronder: WID, Wwtf, KOA, Alcoholwet, Tabakswet etc.

-Team ScanID

Verantwoording

Zoals gezegd is ScanID niet verantwoordelijk voor het verwerken en opslaan van gegevens en levert alleen de tools om identiteitsbewijzen te kunnen controleren en te authentiseren.

Ook is ScanID geen verwerker van identiteit gegevens zoals bepaald in de AVG Wetgeving.

Deze verantwoordelijkheid ligt bij de verwerkende organisatie welke onze tools gebruikt voor het lezen en controleren van identiteitsbewijzen en barcodes.

Dit betekend echter niet dat organisaties ook overal zomaar allerhande persoonsgegevens mogen opslaan en daarmee eigenlijk een kopie van een document maken.

Hierom maakt de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) bijvoorbeeld ook onderscheid tussen gegevens verwerking en gegevens opslag. Beide hebben andere regels en plichten.

Wat op welke gronden voor verwerking en opslag wel en niet mag verschilt sterk per sector / toepassing en binnen welke wettelijke kaders men zich begeeft.

Het lijkt wel Schiphol

De meest gestelde vraag die wij bij ScanID krijgen: “Zijn de gebruikte ID Scanners bij Hotels, Casino’s, Notarissen, Banken etc, dezelfde als die op Schiphol gebruikt worden

Ja dat zijn in principe dezelfde ID Scanners. De ID Scanners, ook wel ID-Readers of Documentscanners genoemd, worden door een paar fabrikanten geproduceerd.

De ID Scanners, waaronder de Full-Page ID-Readers, staan dan ook op tal van vliegvelden wereldwijd bij incheckbalies, self-service terminals en bij de douane.

Wel hebben wij aanpassingen aan deze ID Scanners uitgevoerd om ze ook geschikt te maken voor de commerciële sector, waaronder bijvoorbeeld het kunnen lezen van de Nederlandse moderne rijbewijzen.

Mijn vraag staat er niet bij

Wij hebben in de kennisbank de meest voorkomende vragen opgenomen en zullen dit ook toekomstig bij andere relevante vragen doen.

Staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op of stuur een email naar info@scanid.nl

Dit zal sluiten in 20 seconden