Sancties van handhaving zijn niet mals als men, als coffeeshop, cannabis verkoopt aan minderjarigen of als men een minderjarige in de winkel heeft. Afhankelijk van de gemeente krijgt men eerst een éénmalige waarschuwing of volgt er een directe sluiting voor een aantal maanden.

Strengst gecontroleerde Branche

De Coffeeshop branche welke dient te voldoen aan de AHOJ-GI-criteria wordt door de lokale handhaving van de gemeentes gecontroleerd op de naleving van deze criteria. Hierbij is de controle op leeftijd, ofwel J-criteria een belangrijk en heikel punt.

Afhankelijk van de gemeente waar de coffeeshop gevestigd is bepaald de gemeente de sancties en boetes bij een overtreding. Dit houdt in dat deze sancties per gemeente anders kunnen zijn.

Ook heeft deze sector te maken met tal van nationale en internationale identiteitsbewijzen waar bijvoorbeeld een vliegveld als Schiphol jaloers op zou zijn.

Daarnaast zijn de klanten van een coffeeshop er niet echt van gediend, dat er controles op hun identiteitsbewijs worden uitgevoerd, vanwege privacy en de angst dat hun gegevens openbaar worden.

“De jeugd is creatief, maar staat er totaal niet bij stil wat voor gevolgen het heeft, dat wij dicht mogen vanwege een minderjarige in onze winkel en dat al ons personeel thuis komt te zitten.”

C. – Coffeeshophoudster

Dubbel Check Leeftijdscontrole

De laatste jaren ondergaat de branche een heuse metamorfose met een tweede en derde generatie coffeeshop ondernemers, welke open en transparante winkels exploiteren.

Steeds meer ondernemers gaan dan ook over op nieuwe technieken om toegang en verkoop aan minderjarigen te voorkomen en te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving:

  • Voorkom toegang van minderjarigen met behulp van portiers en hulpmiddelen
  • Voorkom verkoop aan minderjarigen met hulpmiddelen bij de kassa

Vertrouw niet op het Lampje van een Leeftijdscanner

Wij adviseren coffeeshops altijd om minimaal een oplossing voor leeftijdscontrole te installeren welke, naast het lezen en vast stellen van de leeftijd, ook de RFID Chip benaderd en kruiscontroles op de gegevens van het ID Bewijs uitvoert.

In onze ScanCheck productlijn hebben wij dan ook verschillende hard- en software oplossingen specifiek voor de coffeeshop branche en gebaseerd op de huidige en nieuwe ontwikkelingen in de sector.

“Het controleren op leeftijd aan de hand van identiteitsbewijzen dient voor iedere coffeeshop gewoon een vast en normaal onderdeel te worden van de bedrijfsvoering”

M. – Magic

Dit zal sluiten in 20 seconden