Check4ID Age kan ook de Nederlandse rijbewijzen model 2014 en model 2018 uitlezen en derhalve de leeftijd van de houder bepalen.

Hiervoor is het uitlezen van de NFC Chip, naast de MRZ of QR-code noodzakelijk.

Geldige rijbewijzen in Nederland

Met meer dan 11 miljoen exemplaren in Nederland is het rijbewijs, ook in bezit van 16 en 17 jarigen, het meest getoonde document om zich te legitimeren.

Momenteel kennen wij in Nederland vier verschillende rijbewijzen op creditcard formaat welke allemaal geldig zijn.

Wij onderscheiden hierin:

  • het oudere rijbewijs, model 2013 geldig tot 14 november 2024
  • de moderne rijbewijzen, model 2014 en model 2018.

Check4ID Age kan alleen de moderne rijbewijzen lezen en verwerken.

Lezen moderne rijbewijzen met Check4ID Age

Check4ID Age ondersteund dus alleen de moderne Nederlandse rijbewijzen, model 2014 en model 2018 welke voorzien zijn van een MRZ en NFC Chip.

Er is nogal eens wat verwarring over de benaming “Model 2014”, dit komt mede omdat dit model sinds 14 november 2014 werd uitgegeven en dat bij het niet lezen van het rijbewijs men te doen heeft met model 2013, welke tot 14 november 2014 werd uitgegeven.

U herkent een modern rijbewijs model 2014 of 2018 snel, als er een QR-Code op de achterzijde staat, is het een modern rijbewijs.

Om het rijbewijs te lezen kunt u de MRZ op de voorzijde lezen en daarna de NFC Chip, maar ons advies is om de QR-Code op de achterzijde te lezen en daarna de NFC Chip.

De laatste Android en iOS release van Check4ID Age ondersteund het lezen van deze QR-Code in dezelfde scan-template als waarin men de MRZ leest.

Uitlezen NFC Chip noodzakelijk voor resultaat

Om de leeftijd met Check4ID te bepalen met een modern rijbewijs is het noodzakelijk dat de NFC Chip ook gelezen wordt. Hierin wordt onder andere de geboortedatum uitgelezen en vergeleken.

Na het uitlezen van de MRZ of QR-Code dient u het rijbewijs strak tegen de achterkant van uw iPhone of Android telefoon te houden. Tevens dient u telefoon over de NFC functionaliteit te beschikken.

  • Bij Android telefoons is deze positie meestal in het midden van de achterzijde van de mobiele telefoon
  • Bij iPhone is deze positie meestal aan de bovenkant van de achterzijde van de mobiele telefoon

Van belang is dat u het identiteitsdocument niet verschuift en strak tegen de achterzijde houdt, totdat het volledige uitleesproces voltooid is.

Uitlezen rijbewijs met een iPhone

Het uitlezen van een rijbewijs met en iPhone heeft enige oefening benodigd. Mede omdat de NFC functionaliteit boven in de iPhone is gesitueerd en dat daarnaast bij de nieuwere iPhones tevens de Magsafe functionaliteit aanwezig is.

Het is dus echt van belang dat men het rijbewijs zo hoog als mogelijk tegen de achterkant houdt. Dus eerst leest men de QR-code en daarna de Chip.

Zie ook een beknopte video hiernaast.

Dit zal sluiten in 20 seconden