Zoals de benaming MRZ (Machine Readable Zone) al aangeeft, kan men de MRZ digitaal uitlezen. De MRZ is internationaal gestandaardiseerd (als ICAO 9303 standaard).

Er zijn ook MRZ versies geplaatst op identiteitsdocumenten, welke niet volledig voldoen aan de ICAO 9303, waaronder bijvoorbeeld de Franse ID Kaarten. Wij noemen dit “Near ICAO”. Check4ID ondersteund, naast de ICAO 9303, ook veel van deze identiteitsdocumenten.

Hulpmiddelen

Check4ID Age is uitgerust met een aantal “hulpmiddelen”, welke u behulpzaam zijn bij het uitlezen van de MRZ welke staat op de nationale en internationale identiteitsdocumenten, waaronder:

  • Een speciale template waarin u de MRZ goed kunt positioneren
  • Geluid en vibratie bij het vinden en succesvol lezen van de MRZ
  • Een extra “overlay” in het actieve uitlees veld van de template
  • Wel of niet gebruiken van het flitslicht van uw iPhone of Android telefoon
  • Alle versies van de MRZ (1,2 en 3 regels) in dezelfde template
  • Strikte controle van de MRZ gegevens, alvorens de NFC chip te benaderen

LICHT BEPAALD VOOR 70% HET SUCCES!

Wat het menselijk oog niet ziet, ziet de camera wel…

Normaal worden identiteitsdocumenten gescand in een geconditioneerde omgeving, zoals bijvoorbeeld een ID-Reader, waarbij invloeden van buiten zoveel als mogelijk zijn afgeschermd.

Bij het Scannen van een MRZ met de camera van uw iPhone of Android telefoon zijn deze omgevingsinvloeden niet afgeschermd en dient u hiermee dan ook rekening te houden.

De grootste vijand is dan ook de “reflectie in de MRZ” welke veroorzaakt kan worden door licht van buitenaf of bij het gebruik van het flitslicht bij het Scannen van het identiteitsdocument.

Omgevingslicht waaronder vooral TL-balken en zon licht zijn naast het flitslicht erg van invloed op een succesvolle scan en het resultaat. Ook de resolutie van de camera, het type lens en de al dan niet gelamineerde Identiteitsbewijzen zijn hier debet aan.

U dient dan ook de MRZ zonder reflecties van licht in beeld te krijgen. Dit kan vaak door het identiteitsdocument iets onder een hoek te scannen. Echter dient men er ook rekening mee te houden dat deze hoek niet te groot wordt, waardoor de MRZ feitelijk vervormd en onleesbaar wordt voor Check4ID.

MRZ UITLEZEN met Check4ID Age

Check4ID Age heeft krachtige algoritmes om de MRZ te decoderen

Positionering MRZ van ID-Kaart in het actieve uitleesveld van de MRZ template

Positionering MRZ van paspoort in het actieve uitleesveld van de MRZ template

Positionering MRZ van rijbewijs in het actieve uitleesveld van de MRZ template

Alvorens te scannen hier de volgende adviezen:

  • Probeer altijd bij voldoende omgevingslicht (daglicht) de MRZ, zonder gebruik van het flitslicht, uit te lezen en gebruik het flitslicht alleen als het te donker is of als de MRZ niet wordt uitgelezen.
  • Maak in ieder geval gebruik van de hulpmiddelen, zoals hierboven omschreven, om een zo optimaal als mogelijke opstelling te creëren. En houdt rekening met invloeden van buitenaf zoals zon licht of TL balken.
  • Zorg dat de lens van de camera schoon is en probeer de MRZ zo scherp (in focus) als mogelijk in beeld te krijgen in het actieve gedeelte van de MRZ template
  • Beweeg hierbij bij voorkeur het identiteitsbewijs dichterbij naar of verderaf van de camera, in plaats van het bewegen van de iPhone of Android telefoon.

Zodra de MRZ door Check4ID gevonden is zult u een geluid horen en zal uw telefoon vibreren.

“GEEF, VOORAL IN HET BEGIN, NIET OP! — OEFENING BAART KUNST!”

– Team ScanID

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook de kennisbank van Check4ID raadplegen of contact met ons opnemen.

Dit zal sluiten in 20 seconden