Lineaire ééndimensionale barcodes, ook wel streepjescodes genoemd, zijn niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij, en worden in tal van sectoren ingezet.

Historie

De eerste 1D barcode werd oorspronkelijk in Amerika uitgevonden in 1948, niet minder op het strand van Miami Beach en geïnspireerd op de morsecode.

De code was in eerste instantie rond en totaal anders dan de huidige 1D Barcodes. Het was dan ook IBM welke afstapte van het ronde symbool en rechte lijnen introduceerde, om de barcode makkelijker te scannen.

Het duurde maar liefst 20 jaar waarna, mede door nationale kruideniers zoals Kroger, de baanbrekende technologie als oplossing voor de lange rijen bij de kassa’s van supermarkten, breed werd toegepast.

Albert Heijn, die de oplossing in Amerika zag, adopteerde de barcode voor zijn supermarkten en wist dat voor een succesvolle implementatie, de gehele keten van leveranciers en producenten de barcode moesten gaan toepassen op hun producten.

Albert Heijn richtte in 1976, naast het in 1974 opgerichte UPC, EAN Nederland op voor een keten brede invoering van de 1D Barcode. Sinds 2005 zijn UPC en EAN gefuseerd als GS1.

Meest gebruikte 1D Barcodes

Ondanks, dat er in de loop der jaren tal van verschillende 1D Barcodes zijn ontwikkeld, al dan niet voor specifieke toepassingen, onder licentie of op basis van sector afspraken, zijn de EAN-13 en GS1-128 de meest gebruikte 1D Barcodes in tal van sectoren.

De EAN-13 is voor product identificatie nog steeds wereldwijd, naast de Amerikaanse UPC codes, de meest toegepaste 1D Barcode en bevat het artikelnummer en het aansluitnummer van de fabrikant / leverancier. Ook wel GTIN (Global Trade Information Number) genoemd.

De GS1-128 wordt toegepast als er meer gegevens in de code benodigd zijn waaronder bijvoorbeeld GTIN, ThT Datum en Batchnummer en andere zogenaamde applicatie identifiers (AI’s).

Meer informatie

In de loop de jaren heeft ScanID vele organisaties geholpen met het creëren, verifiëren en uitlezen van allerhande 1D Barcodes waaronder de benodigde EAN / GS1 codes welke dienen te voldoen aan de GS1 Standaard.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Dit zal sluiten in 20 seconden