Welke techniek zit in een Swipe ID-Reader?

Swipen, ook wel doorhalen genoemd, lijkt op het oude pinnen. Dus het doorhalen van een document door een leessleuf.

De gebruiker swipet het document met de MRZ door een swipe ID-Reader. Deze techniek is zo’n 35 jaar geleden uitgevonden door de bedrijven Access, Rockwell en Vicomp.┬á

Men ontwikkelde zogenaamde swipe OCR-Engines met algoritmes om de MRZ te kunnen herkennen en uit te lezen.

Speciale optische sensor

Een OCR-engine in een swipe ID-Reader bestaat uit een sensor met afmetingen van zo’n 2 cm hoog en 1 cm breed. Deze beschikt over een infrarood belichting, waarop een speciale lens is gemonteerd.

Zodra een document doorgehaald wordt, worden er beelden ingenomen. Al deze beelden worden door de algoritmes achter elkaar gezet. Zo wordt de totale MRZ uitgelezen en verwerkt tot een leesbare datastring voor bijvoorbeeld een PC.

Momenteel worden zogenaamde 3-Track OCR-Engines gebruikt om naast de twee regels MRZ van het paspoort ook de drie lijnen MRZ van ID-kaarten te kunnen uitlezen.

Snelheid van lezen

De swipe-techniek werkt snel en accuraat. Het uitlezen duurt ongeveer een seconde. ScanID maakt in haar hardware bewust van deze door onder andere Access en 3M ontwikkelde OCR-Engines.

Deze bewuste keuze was een afweging van eigen ontwikkeling ten opzichte van een bestaande oplossing, welke al meer dan 30 jaar haar sporen had verdiend. Alsmede de belangrijke capaciteiten om foutloos, ondanks verschillende swipe-snelheden te kunnen uitlezen zij de doorslaggevende factor in de keuze voor de beste apparatuur.

Beperking

De Swipe ID-Readers zijn geschikt voor het snel en adequaat uitlezen van de MRZ. Ondanks vele pogingen zijn deze echter niet geschikt voor het uitlezen van ID bewijzen die niet voorzien zijn van deze MRZ, waaronder de Nederlandse plastic Rijbewijzen.

Dit zal sluiten in 20 seconden