Wat staat er in de QR-Code op achterkant rijbewijs

Een vraag die wij een aantal malen per week krijgen: "wat voor gegevens staan er in de QR Code welke op de achterzijde van het rijbewijs is aangebracht".

Met de introductie van het moderne rijbewijs, Model 2014, welke voorzien is van een NFC Chip werd ook een éénregelige MRZ op de voorzijde aangebracht en een QR-Code op de achterzijde.

De gegevens in de MRZ en de QR-Code zijn hetzelfde, ofwel de QR-Code bevat een kopie van de MRZ.

Benodigd voor toegang NFC Chip

De MRZ van het rijbewijs is benodigd om de gegevens welke in de NFC Chip van het rijbewijs staan te kunnen lezen en bevat naast het Type Document, land van uitgifte, het rijbewijs nummer en gegevens om de toegangssleutel te berekenen.

De NFC Chip van het rijbewijs bevat alle relevante gegevens welke men ook leesbaar op het rijbewijs ziet, inclusief de kleuren pasfoto en verificatie / controle gegevens. Om deze NFC Chip te benaderen is het noodzakelijk om eerst de MRZ of QR-Code te lezen.

Als men alleen de QR-Code op de achterzijde, met bijvoorbeeld een barcodescanner, scant verkrijgt men dus alleen het type document, land van uitgifte en het rijbewijsnummer (documentnummer), waarbij men de gegevens string moet ontleden om deze gegevens van elkaar te scheiden.

“Het scannen van de QR-Code met een barcode scanner is op zich “veilig” te noemen omdat er geen persoonsgegevens gescand of verwerkt worden, deze staan dus ook niet in de QR-Code.”

-Team ScanID

Bij afhalen pakket wordt mijn QR-Code gescand

Er staan nogal wat “wilde” verhalen op het internet omtrent het scannen van de QR Code bij het afhalen van een (post) pakket als men zich moet legitimeren.

Men scant deze QR-Code om het documentnummer (rijbewijsnummer) te registreren, zodat men bij eventuele problemen kan aantonen dat men het legitimatiebewijs heeft gecontroleerd.

Men zal ook de barcode op de oudere rijbewijzen, welke ook het documentnummer bevat, tevens scannen voor een snellere verwerking.

Bij ID Kaarten en Paspoorten zal men het documentnummer handmatig invoeren, omdat men deze niet met een barcodescanner kan lezen.

Let op!! Op de nieuwe ID-Kaarten staat op de achterzijde ook een QR-Code, deze bevat het BSN nummer welke men niet mag verwerken.

Meer informatie

Neem voor meer informatie geheel vrijblijvend contact met ons op.

Dit zal sluiten in 20 seconden