Uitlezen RFID Chip in strijd tegen vervalsingen

Onlangs kwam naar buiten dat er honderden valse ID's waren geproduceerd en in omloop gebracht, zodat minderjarigen leeftijdsgebonden producten en diensten konden afnemen.

Identiteitsbewijzen worden al sinds het begin voorzien van echtheidskenmerken. Deze kenmerken zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd. Maar ook de vervalsers krijgen mede dankzij de digitale technieken steeds meer middelen.

Het is dan ook steeds een strijd voor uitgevende instanties om “voor op” te blijven met echtheidskenmerken die men niet “kan” kopiëren.

Echtheidskenmerken

Als een overheid een identiteitsdocument uitbrengt wordt er informatie verstrekt over de publieke echtheidskenmerken, zodat men kan controleren of het om een “echt” ID-Bewijs gaat.

Naast deze publieke echtheidskenmerken zijn er op een identiteitsdocument ook zogenaamde forensische kenmerken aangebracht, welke niet publiekelijk worden gecommuniceerd en voorbehouden zijn voor overheden ter controle.

Vervalsers zijn uiteraard ook op de hoogte van de publieke echtheidskenmerken en mede door de toenemende migratie zien zij een verdienmodel in het vervalsen van identiteitsbewijzen.

Mede door de beschikbaarheid van digitale oplossingen is het vervalsen van de publieke echtheidskenmerken makkelijker geworden en worden “kale” documenten voorzien van tal van kenmerken op het internet voor verdere verwerking aangeboden.

vervalsing en echtheidscontrole

“Bij verkoop van leeftijdsgebonden producten zoals alcohol en tabak, of toegang tot evenementen en casino’s is onze jeugd zeer creatief. Vaak zijn de controleurs ook niet op de hoogte van al de echtheidskenmerken op nationale en internationale identiteitsbewijzen.”

-Team ScanID

In de praktijk wordt nauwelijks gecontroleerd

Ondanks het vrijgeven en omschrijven van de publieke echtheidskenmerken wordt er in de praktijk niet echt gecontroleerd op deze kenmerken.

Naast dat niet iedereen op de hoogte is, is het tijdrovend en is er wel degelijk enige kennis van het identiteitsdocument benodigd om te weten waarop men dient te controleren.

Neem daarbij de enorme hoeveelheid verschillende identiteitsdocumenten welke in Nederland in omloop zijn, waardoor adequate kennis van de echtheidskenmerken, hun positie en de wijze van controle door een doorsnee persoon ondoenlijk is.

Steeds meer identiteitsdocumenten hebben een RFID chip

In de strijd tegen de vervalsingen, maar ook voor geavanceerde controles, worden de moderne identiteitsbewijzen uitgegeven met een RFID / NFC chip welke alle gegevens bevat en voorzien is van specifieke mechanismen om de echtheid te bepalen.

Waar een “professionele” vervalser alsnog bepaalde datagroepen van deze chip zou kunnen vervalsen, waaronder DG1 en DG2, zal het niet zomaar lukken om de controlerende datagroepen, waaronder DG14 en DG15 te vervalsen. Laat staan de CSCA ondertekening.

Met het uitlezen van de RFID/NFC chip wordt dan ook naast de eventuele manuele controle vervalsingen van identiteitsbewijzen sneller ontdekt. En is deze methode van controleren dan ook aan te bevelen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en de uitgebreide mogelijkheden voor het uitlezen van de RFID/NFC Chip geheel vrijblijvend contact met ons op.

Dit zal sluiten in 20 seconden