Nederlands rijbewijs scannen met een iPhone

Een vraag die wij dagelijks krijgen: "Hoe kan ik het beste een Nederlands rijbewijs scannen met mijn iPhone?" Hier leggen wij dit uit.

Sinds enige tijd is het mogelijk om een Nederlands rijbewijs te scannen met een App, zoals Check4ID, op een iPhone. Echter ondervindt men vooral bij het lezen van de NFC chip, benodigd voor de juiste gegevens, nogal wat problemen.

Dit artikel is samengesteld door ScanID en onderhevig aan copyright. Neem voor overname van teksten, afbeeldingen en video’s contact met ons op.

Wij gaan uit van het gebruik van de Check4ID App, andere Apps uit de App Store kunnen totaal anders werken zie onderaan dit artikel.

Nederlandse rijbewijzen

Momenteel zijn er drie modellen rijbewijzen in omloop die geldig zijn en als legitimatie, conform de Wid wetgeving, gebruikt mogen worden voor o.a. leeftijdsverificatie:

  • Model 2013 – Geldig tot 14 november 2024, NIET geschikt om te scannen met Check4ID
  • Model 2014 – Geldig tot 26 mei 2028, voorzien van NFC chip en geschikt voor scannen
  • Model 2018 – In omloop sinds 26 mei 2018, voorzien van NFC chip en geschikt voor scannen

De zogenaamde “moderne” rijbewijzen, Model 2014 en Model 2018, zijn snel te herkennen aan de QR-Code op de achterzijde.

Met ruim 11 miljoen rijbewijzen in omloop is het Nederlandse rijbewijs dan ook het meest getoonde ID Bewijs bij legitimatie en leeftijdscontrole in tal van sectoren en branches.

NFC functionaliteit en hardware in een iPhone

Met de uitgave van iOS versie 13.1 kon men de NFC functionaliteit van de iPhone (vanaf iPhone 7) gebruiken, hiermee werd het uitlezen van de chip van een ID Bewijs ook mogelijk.

Apple heeft de hardware van deze NFC functionaliteit aan de bovenzijde van de iPhone geïntegreerd. En deze is vooral bij rijbewijzen niet zo sterk als de NFC functionaliteit bij een Android telefoon, welke zich meestal in het midden aan de achterzijde bevind.

Voor het uitlezen van een NFC chip van een ID Bewijs en dan vooral bij de Nederlandse rijbewijzen is een nauwkeurige plaatsing dan ook van belang.

NFC chip in het rijbewijs

De moderne Nederlandse rijbewijzen Model 2014 en Model 2018 zijn voorzien van een NFC chip, echter zijn deze per model verschillend, wat ook van invloed is op de tijd om deze NFC chip uit te lezen.

Naast de NFC chip is een antenne in het rijbewijs opgenomen welke door het gehele rijbewijs geplaatst is, waardoor voldoende “energie” opgewekt kan worden zodat de chip benaderd kan worden en de gegevens worden vrijgeven.

Men kan snel Model 2014 en Model 2018 herkennen aan de achterzijde. Model 2014 heeft alleen een QR-Code, Model 2018 een QR-Code en het DigiD “sleutel” symbool.

Scannen en uitlezen rijbewijs met de Check4ID App

Scan eerst de QR Code op de achterkant van het rijbewijs en positioneer het rijbewijs goed en houd deze op dezelfde positie, zonder te bewegen, totdat het resultaat zichtbaar wordt.

Wacht totdat resultaat zichtbaar is alvorens rijbewijs te verwijderen.
Wacht totdat resultaat zichtbaar is alvorens rijbewijs te verwijderen.

Geen connectie met NFC Chip van rijbewijs

Als men ondanks het goed positioneren van het rijbewijs, gebruik van de Check4ID App en het volgen van de instructies nog steeds geen connectie met de NFC chip heeft probeer dan het volgende:

  • Verwijder het telefoonhoesje van de iPhone en probeer het opnieuw.
  • Kijk na of het rijbewijs echt is zie kenmerken hier….
  • Verzeker u ervan dat uw iPhone NFC functionaliteit heeft
  • Kijk na of er geen “scheuren” in, of beschadigingen aan, het rijbewijs zijn waardoor de interne antenne onderbroken is

Ik gebruik geen Check4ID App op mijn iPhone

Er zijn vele Apps in omloop die pretenderen de Nederlandse ID-Bewijzen te kunnen scannen en uitlezen. Echter is een Nederlands Rijbewijs geen document welke voldoet aan de internationale ICAO-9303 standaard.

Ook zijn er partijen, die Apps uitbrengen, die gebruik maken van zogenaamde SDK’s (Software Development Kits) van buitenlandse of derde partijen. Mocht u hiermee problemen ondervinden dan verzoeken wij u met deze partijen contact op te nemen.

Wij ondersteunen alleen onze eigen Check4ID App en mocht u problemen hebben met het uitlezen van de Nederlandse rijbewijzen, voorzien van een NFC chip, met deze Check4ID app dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dit zal sluiten in 20 seconden