Parlement verwerpt suggestief amendement

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van de leden Leijten/Dik-Faber met ruime meerderheid van tafel geveegd.

Met dit amendement poogden deze leden om verkopers van leeftijdsgebonden producten wettelijk te dwingen één bepaald leeftijdscontrolesysteem aan te schaffen.

Een overgroot deel van de Tweede Kamer voelt echter niets voor zulke verstrekkende overheidsbemoeienis.

Complexe externe systemen

Een klein aantal Kamerleden maakt er al langer geen geheim van een –op zijn minst- opmerkelijke voorkeur te koesteren voor het systeem ‘Ageviewers’ van het Bredase bedrijf HEM.

Hierbij kijkt iemand achter een webcam mee naar mensen die alcohol of tabak kopen. In plaats van dat de verkoper om ID vraagt, doet in geval van twijfel over leeftijd degene achter de webcam dit.

Vervolgens mag de klant zij of haar legitimatie laten zien aan de webcam. Gebeurt een en ander niet tot tevredenheid van de meekijker, dan houdt deze op afstand de kassa op slot.

Grote supermarktformules en tabaksverkopers zien dit helemáál niet zitten. Niet in de minste plaats omdat het systeem duizenden euro’s per kassa kost, nog afgezien van de maandelijkse afdracht.

Met name de reacties van klanten –immers ook een klant van middelbare leeftijd moet zich onderwerpen aan een camera inspectie- deden het systeem de das om.

Ook worden de retailers toch behoorlijk zenuwachtig van het idee dat een ‘verificatiemedewerker’ in een lokaaltje in Breda beslist of hun kassa-lade wel of niet open mag.

Belangenverstrengeling?

Hoewel de naam Ageviewers in dit amendement niet bij naam wordt genoemd, is niet meer dan een minuut googlen nodig om tussen deze lijntjes te lezen.

Mevrouw Leijten (SP) heeft het afgelopen jaar, met name in combinatie met de heer Voordewind (ChristenUnie), bij elke mogelijkheid die zich aandiende Ageviewers vergeefs geplugd in Den Haag. Met voorlopig hoogtepunt dit amendement als reactie op de uitspraak van de rechter d.d. 11-9-2014 die weigerde Albert Heijn te dwingen Ageviewers in te voeren op voorspraak van een filiaalhouder in Etten-Leur (op een steenworp van Breda, inderdaad).

Het is dan ook volstrekt ondenkbaar dat de overheid onafhankelijke ondernemers voorschrijft welk product zij dienen aan te schaffen. De ondernemer is immers ook niet verplicht een bepaald merk brandblusser of geldtester aan te schaffen. Zo gaat dat wellicht in bepaalde landen, waar het bedrijfje van de neef van de minister wel een zetje in de rug kan gebruiken, maar in de vrije markt die wij hier voeren gelukkig niet. Over een ‘leveled playing field’ te spreken…

De oplossing

ScanID levert onder de bekende naam IDReaders zogenaamde leeftijdscanners. Deze apparaatjes geven aan de hand van het ID-bewijs van de koper binnen een seconde een signaal of de houder de juiste leeftijd heeft.

Vele ondernemers zien dit als het ideale hulpmiddel. Anderen kiezen liever voor een alternatief op geen hulpmiddel. Dat moet elke ondernemer vooral zelf bepalen, zo werkt een vrije markt. Daar hebben wij in ieder geval geen suggestieve wetsvoorstellen voor nodig.

Dit zal sluiten in 20 seconden