Kun je als coffeeshop op een lampje vertrouwen bij leeftijdscontrole?

De coffeeshops behoren tot de strengst gecontroleerde sector in Nederland. De sancties van handhaving zijn dan ook niet mals als men producten verkoopt aan minderjarigen of als men een minderjarige in de winkel heeft.

Stand-Alone Leeftijdscanners zijn populair in tal van sectoren waar leeftijdsgebonden producten zoals alcohol en tabak verkocht worden en zijn een hulpmiddel bij de vergewisplicht.

Echter voor een coffeeshop zijn deze gezien de risico’s bij lange na niet voldoende voor adequate leeftijdscontrole.

De Stand-Alone leeftijdscanner

De eerste stand-alone leeftijdscanner werd in 2011 ontwikkeld op verzoek van supermarktketens, welke een apparaat zochten die snel aan de hand van ID-bewijzen de leeftijd kon bepalen.

In feite was de stand-alone leeftijdscanner toenmalig een Swipe ID-Reader, welke was voorzien van een Real Time Clock (RTC) en speciale firmware.

Via een berekening van de geboortedatum uit de MRZ van het ID-Bewijs met een vergelijking van de ingestelde tijd van de RTC en leeftijdsgrens werd de leeftijd bepaald. Het resultaat werd via een groene, oranje of rode LED weergegeven.

Met de verhoging van de leeftijdsgrens in 2013 naar 18 jaar werden ook de Nederlandse rijbewijzen ineens belangrijk voor de leeftijdscontrole. Immers 16 en 17 jarigen kunnen deze ook hebben.

De Swipe techniek is daar niet echt geschikt voor, laat staan dat deze alleen de geboortedatum zonder controle zou kunnen lezen. Mede de reden dat ScanID toenmalig in Nederland gestopt is voor leeftijdscontrole via de Swipe techniek.

Heden ten dage is dit concept echter nog steeds op de markt en het feit dat er drie lampjes opzitten i.p.v. twee komt dan ook omdat er twee leeftijdsgrenzen waren, namelijk 16 en 18 jaar.

“De jeugd is creatief, maar staat er totaal niet bij stil wat voor gevolgen het heeft dat wij dicht mogen vanwege een minderjarige in onze winkel en dat al ons personeel thuis komt te zitten.”

C. – Coffeeshophoudster

Wij adviseren dan ook om geen stand-Alone te gebruiken

Maar altijd minimaal een systeem voor leeftijdscontrole te installeren welke naast het lezen en vast stellen van de leeftijd, ook de RFID Chip benaderd en kruiscontroles uitvoert.

Dit behoeft niet eens een complete oplossing met echtheidscontrole te zijn, want als geen ander weten we dat snelheid van scannen een “must” is in de cannabisbranche.

Dit zal sluiten in 20 seconden