België in één klap gelijk getrokken met Nederland

Afgelopen vrijdag heeft de Belgische ministerraad ingestemd met het voorgestelde anti-tabaksplan welke volgend jaar al van kracht wordt. En dienen onder andere ook de Belgische supermarkten >400 m2 per 2025 te stoppen met verkoop van tabak.

Nadat eind 2022 al door de Vivaldi-coalitie een akkoord was gesloten, om het tabak gebruik terug te dringen, heeft de Belgische federale regering afgelopen vrijdag ingestemd met een tiental aanvullende maatregelen waarbij men vooral de minderjarigen wil beschermen.

Naast het invoeren van Mystery Shoppers en Leeftijdscontrole is onder andere ook het verbod op verkoop van tabaksproducten in de grotere >400m2 supermarkten van 1 Januari 2028 naar 1 januari 2025 naar voren gehaald.

2024 is het controle jaar

Voor 2024 is besloten om een controle campagne op te starten om in kaart te brengen hoe de verkooppunten van tabak omgaan met de geldende wet- en regelgeving.

Hierbij worden naast Mystery Shoppers tevens extra bevoegdheden gegeven aan handhaving waarbij verkooppunten bij overtredingen gesloten kunnen worden van 1 uur tot 30 dagen.

Al met al zijn de aangenomen maatregelen vergelijkbaar met de maatregelen die in Nederland gelden.

Daarnaast zal de druk op de verkooppunten welke nog wel tabak mogen verkopen verder toenemen, waarbij het voorkomen van verkoop van tabak aan minderjarigen in België een “hot item” zal worden.

Alle aangenomen maatregelen zullen dan ook vanaf 1 januari 2025 wettelijk van kracht worden.

Meer informatie

ScanID levert al meer dan 14 jaar tal van leeftijdscontrole oplossingen en is goed ingevoerd in de wet- en regelgeving, neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor informatie en de vele oplossingen die wij kunnen bieden.

Dit zal sluiten in 20 seconden