‘Swipen’, ook wel doorhalen genoemd, kan gezien worden als het in een vloeiende beweging doorhalen van een kaart of pas door een uitlees apparaat

Wat is de Swipe Techniek ?

AVS-1010 Swipe ID-Reader

De gebruiker "swiped" het document met de MRZ (Machine Readable Zone) door een Swipe ID-Reader. Deze techniek is zo'n 35 jaar geleden ontwikkeld door Access, Rockwell en Vicomp.

Men ontwikkelde zogenaamde Swipe OCR-Engines met algoritmes om de MRZ te kunnen herkennen en uit te lezen.

De Swipe-techniek werd al gauw toegepast voor snelle documentcontrole op vliegvelden, douane en overheden.

Speciale optische sensor

Een OCR-Engine in een Swipe ID-Reader bestaat uit een sensor met afmetingen van zo'n 2 cm hoog en 1 cm breed, met een infrarood belichting, waarop een speciale lens is gemonteerd.

Zodra een document "geswiped" wordt, worden er beelden ingenomen. Al deze beelden worden door de algoritmes achter elkaar gezet. Zo wordt de MRZ verwerkt tot een computer leesbare datastring.

Momenteel worden veelal zogenaamde 3-Track OCR-Engines gebruikt. Deze lezen naast de twee lijnen MRZ characters van het paspoort ook de drie lijnen MRZ characters van de ID-kaarten.

Snelheid van lezen

De Swipe techniek werkt snel en, met de juiste apparatuur, zeer accuraat. Het uitlezen duurt ongeveer een seconde.

ScanID maakt bewust in haar hardware gebruik van deze door onder andere Access en Vicomp ontwikkelde OCR-Engines.

Deze bewuste keuze was een afweging van eigen ontwikkeling ten opzichte van een bestaande oplossing welke al meer dan 30 jaar wereldwijd haar sporen had verdiend. Een belangrijke factor hierin, is dat de uitlezing foutloos blijft, ongeacht de doorhaalsnelheid van de gebruiker.

Minder geschikt voor rijbewijzen

Swipe ID-Readers zijn ontwikkeld om het lettertype OCR-B te lezen. Een MRZ van een ID-bewijs is dan ook opgebouwd uit dit lettertype.

Gegevens op documenten welke niet zijn opgebouwd uit het OCR-B lettertype, of onvoldoende gestandaardiseerde printkwaliteit bevatten, zijn dan ook niet of moeilijk leesbaar.

De ervaring leert dan ook dat stabiel en betrouwbaar swipen van rijbewijzen geen optie is.