Verenigingen en sportclubs zijn bij uitstek een plek waar jongeren samen komen. Een essentiĆ«le omgeving dus om aandacht te hebben voor de norm ‘niet drinken en roken tot 18 jaar’.

Iedere vereniging heeft zijn eigen protocol en werkwijze als het gaat om leeftijdscontrole in de kantine.

leefijdscheck sportkantines

een “foutje” is snel gemaakt

Voor veel sportverenigingen is de kantine een belangrijke bron van inkomsten en worden de bardiensten vaak gedraaid door vrijwillige medewerkers.

Deze vrijwilligers, vaak ook ouders, zijn niet vast en wisselen nog al eens. Ook worden deze vrijwilligers maar een aantal malen per jaar ingeroosterd voor een bardienst.

Bij het vaststellen van de leeftijd is dan ook een ā€œfoutjeā€ snel gemaakt. Waarbij vooral het berekenen van de leeftijd aan de hand van een ID-Bewijs af en toe moeilijk blijkt te zijn.

De NIX18 campagne richt zich dan ook al jaren op de verenigingen, met tal van hulpmiddelen en trainingen, om hun medewerkers en vrijwilligers behulpzaam te zijn.

Handhaving intensiveert controles op naleving

De laatste jaren zien we, dat de lokale handhaving, steeds vaker controleert op de naleving van verenigingen dat men geen alcohol verkoopt aan minderjarigen.

Hierbij zet men steeds vaker Mystery Kids, ook wel “Lok-Tieners” genoemd, in. Vaak zijn dit 17-jarigen die, gezamenlijk met een bevoegde controleur, test aankopen van alcohol doen.

Hierbij kijkt de controleur van een afstand toe of de transactie succesvol plaats vindt.

Is dit het geval dan krijgt de (Sport) vereniging ofwel een waarschuwing, boete of andere sanctie opgelegd. Niet voor niets wordt deze werkwijze als onterecht ervaren en voelt men zich uitgelokt.

Vanuit de handhaving echter wordt geredeneerd naar de alcoholwet, die duidelijk voorschrijft dan men zich moet vergewissen dat de aspirant koper onmiskenbaar 18 jaar of ouder is.

mystery kids

Alleen originele en fysieke ID Bewijzen, conform de WID wetgeving, zijn rechtsgeldig voor leeftijdscontrole.

IDA-520

Verenigingen zetten steeds vaker digitale hulpmiddelen in

Voor verenigingen is de leeftijdscontrole in de kantine vaak een dilemma en wil men eigenlijk ook niet dat de vrijwilligers als “politie agent” optreden naar de jongeren, wat ook tot ongemakkelijke situaties kan leiden.

Echter na 1 a 2 boetes, die niet mals zijn, en het risico dat men geen alcohol meer mag verkopen, gaan steeds meer verenigingen over tot de inzet van leeftijdscanners.

Ook gemeentes erkennen steeds meer dat er bij verenigingen gewerkt wordt met de benodigde vrijwilligers en dat, met het alleen uitdelen van boetes, de naleving niet echt wordt verbeterd.

We zien dan ook steeds meer gemeentes overgaan tot het behulpzaam zijn van de verenigingen met het verstrekken van subsidies om hulpmiddelen voor leeftijdscontrole aan te schaffen.

Meer informatie

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Dit zal sluiten in 20 seconden